Oldal nyomtatása

Anyagi függetlenség, passzív jövedelem, CASHFLOW!

Mi a Cashflow játék?

A Cashflow 101-et és 202-t Robert Kiyosaki fejlesztette ki azzal a céllal, hogy az embereket megtanítsa a befektetés alapjaira, a vagyont felépített emberek gondolkodásmódjára. A Cashflow szórakoztatva és cselekvéssel tanítja a pénzügyi készségeket. Provokál, tanít és arra késztet, hogy vagyonos ember módjára gondolkodj. Más játékokkal ellentétben a Cashflow a játékot messze túlhaladó tanulságokkal szolgál. Akik leülnek játszani, nemcsak pénzügyi készségeiket és gondolkodásmódjukat fejlesztik, hanem önbizalmuk is nő.

A Cashflow játék nem egy átlagos társasjáték, nem cél a másik legyőzése, csődbe juttatása vagy éppen kiütése, a Cashflow érdeme, hogy etikus, és nyer/nyer üzletek felé orientál. Ha valaki végigjátszik egy Cashflow-t, elsajátít egy újfajta szemléletet, gondolkodásmódot, kezdi meglátni a lehetőségeket maga körül,  melyeket eddig figyelmen kívül hagyott, vagy észre sem vett.

Ha vagyonra, vagy csupán anyagi biztonságra vágysz, meg kell tanulnod a pénz működését. A Cashflow-ban alkalmazottként indulva válhatsz profi befektetővé, és megtapasztalhatod milyen vagyonosnak lenni. Olyan dolgokat kell felhalmoznod a havi rendszerességgel megtakarított pénzedből, melyek még több pénzt termelnek, s nem olyanokat, melyek később csak még többe kerülnek (medence,vitorlás). A Cashflow-ban játékos formában próbálhatsz ki pénzügyi trükköket, módszereket, stratégiákat, fejlesztheted üzleti éleslátásodat, logikádat.

Mire jó a Cashflow játék?

A Cashflow játék azon tévhitek lerombolására hivatott, amellyel az emberek önmagukat korlátozzák, és amellyel maguk előtt zárják be a vagyongyarapítás felé vezető ajtókat. „A pénz nem boldogít” - szokták mondani, de sajnos nagyon nagy bajba tud kerülni, aki nem eléggé körültekintő pénzügyeiben. A pénz valóban nem a legfontosabb dolog az életben, de túl sok mindenre befolyással van. A legtöbb ember úgy éli le az életét, hogy ideje nagy részében azon dolgozik, hogy pénzhez jusson, álmodozni már nem is mer, nincs ideje megtapasztalni az élet szépségeit. Robert Kiyosaki tanítása egy mondatban: Ne mi dolgozzunk a pénzért, hanem a pénz dolgozzon nekünk. Cashflow játékról még senki sem ment úgy haza, hogy ezt meg ne tanulta volna!

Hogyan épül fel a Cashflow játéktábla?

A játéktábla két részből áll: külső körből, melyet gyorsítósávnak, és belső körből, melyet sokan mókuskeréknek neveznek. De mi jobban szeretjük az eredeti patkányverseny (angolul: ratrace) kifejezést használni. Mert a mókus túlságosan barátságos állat. Sokkal motiváltabb leszel még Te is, ha a feladat a "patkányversenyt" elhagyni, igaz?

A játék elején kapsz egy pénzügyi adatokkal jellemzett személyiséget(pl. portás, ügyvéd) és egy könyvelési űrlapot, amelyen fel kell tüntetni a bevételeidet, a kiadásaidat, a vagyonodat és a kötelezettségeidet. A játék célja, hogy minél nagyobb vagyonra tegyél szert, melyből egyre nagyobb rendszeres bevételed származik. A vagyonodból származó rendszeres bevételt nevezzük passzív jövedelemnek, mivel nem aktív munkádért kapod.
Ha az összes bevételedből kivonod az összes kiadásodat, akkor kapod meg a havi készpénzáramlásodat, tehát a havi cashflow-t. Ez a pénz áll a rendelkezésedre, hogy befektetéseket vásárolj.

Fizetés mező: ha rálépsz, vagy áthaladsz a fizetés mezőn, akkor veheted fel a havi cashflow-dat. Ezt kérni kell, mert a bank nem adja oda magától.

Lehetőség mező: üzleti lehetőségeket takar. A kis üzlet kártyák maximum $5000, a nagy üzlet kártyák $5000-nál nagyobb készpénzt igényelnek. Neked kell meghatároznod, hogy az éppen aktuális pénzügyi helyzettől függően kis, vagy nagy üzettel szeretnél foglalkozni.

Kacat mező: ha ilyen kártyát húzol, akkor ezt meg kell venni, nincs kivétel. Ezek azok a dolgok, melyeket "ma" meg "kell" venned.

Piac mező: leginkább egy hirdetési újsághoz hasonlít, melyben különféle ajánlatokat találhatsz. Itt tudod eladni bizonyos eszközeidet, azért, hogy növeld a tőkédet. A kapott pénzt később újra be is tudod fektetni. Befektetéseidet mozgásban tarva gyarapíthatod vagyonod.

Jótékonyság mező: ha az összes bevételed 10%-át adakozásra fordítod, akkor 3 alkalommal két kockával dobhatsz.

Gyermekáldás: ha erre a mezőre lépsz, akkor egy gyermekkel gyarapodik a családod. A gyembek minden családban nagyon nagy boldogság, azonban sajnos kiadásokkal jár. A játékban három gyermekig a gyermekek számával arányosan nőnek a költségek. Három gyermek felett a Cashflow-ban nincsenek újabb gyermekekkel kapcsolatos pluszkiadások.

Leépítés mező: Erre a mezőre lépve elveszíted állásodat és egy időre munkanélküli leszel. Azonban a hiteleidet ezen a mezőn is törlesztened kell, a rezsidet ekkor is fizetned kell, a gyermekeidet ekkor is el kell tartanod.

Hogyan juthatsz ki a Patkányversenyből?

Ha a havi passzív jövedelmed (össes jövedelem mínusz munkajövedelem)  meghaladja az összes havi kiadásodat, akkor már anyagi függetlennek számítasz, és átléphetsz a vagyonosok világába, azaz a Gyorsítósávra. Ha munkajövedelem nélkül számított jövedelmed fedezi az összes kiadásodat, egy teljesen új világba is lesz időd (és pénzed) bepillantást nyerni.

Melyek a passzív, illetve félpasszív jövedelem termelő eszközök?

Olyan bevételi formák, amelyek akkor is automatikusan és rendszeresen működnek, ha nem foglalkozol velük állandóan.
Félpasszívnak szoktuk mondani az olyan bevételet, mely alapvetően nem függ a ráfordított munkaidőtől, de havi egy-két óra odafigyelést igényelhet. Passzív jövedelemforrás az, amelyet teljesen magára lehet hagyni, évek múlva is hiba nélkül utalják neked a pénzt.