Oldal nyomtatása

Extra pénz strandolással

Egész napos evés-ivás, strandolás, úszáskálás. Lehet ennél többet kívánni?
Hát persze! Hisz Cashflow játékos vagyok!

2006 nyarán történt, hogy ellátogattam az újjáépült ráckevei strandra. (http://www.aqua-land.hu/)

Mint bent kiderült, a strand akkor még egyáltalán nem volt késznek nevezhető, mindenfelé törmelék kupacok hevertek, hatalmas munkagépek dolgoztak a medencék mellett, WC blokk is csak egy, a medencéktől, csúszdáktól távoli részen működött, s ott is mindössze 1-2 illemhely üzemelt. Ha a parkosítás és a térburkolatok nem is, de a kültéri medencék és a csúszdák úgy-ahogy kész voltak, az embereket beengedték.

Kintről mindez nem látszott, a strand be volt reklámozva. A pénztár előtt lassan haladó hosszú sorban kókadoztak az emberek az augusztusi kánikulában. Sorban állás közben volt időm böngészgetni a kifüggesztett árlistát. Az ártáblázat olvasgatása közben feltűnt, hogy a csoportos jegy jóval olcsóbb, mint az egyéni. Gyakorlatilag féláron be lehetett jutni kisebb társasággal.
Pillanatok alatt összeverbuváltam e célra egy alakulatot.

A mögöttem álló kb. 10 embert (mindössze 4 család, ill. társaság) megkérdeztem, hogy „Akartok féláron bemenni?”. A válasz nem meglepő módon „Igen!” volt. Akartak még csatlakozni a társuláshoz, de nem akartam 100 ember bejutását megszervezni, ezért a minimális csoport létszám elérése után már nem vettem be újabb banditákat, meghúztam a limitet(összesen 12 fős lett a társulat, egy 4 fős család csatlakozhatott utoljára). A kimaradóknak mondtam, hogy semmi gond. Szervezzenek ők is csoportot. Ahogy láttam, nem volt köztük olyan vállalkozó egyéniség akinek ez sikerült volna.

A csoportosulásom tagjaival úgy egyeztem meg, hogy kifizetem nekik a jegyet, s majd bent odaadják a nekem járó nemzeti valutát. Volt némi kockázat abban, hogy mi van, ha mégsem jön össze a befektetés. Magam is 2 beugrót vettem. Így kb. 10% veszteségnél még pont 0-ban jöttem volna ki, azaz ugyanúgy, mintha teljes árú belépőket vettem volna. A lehetséges kockázatok kiértékelése után belevágtam. Ráadásul izgalmas kis partizánakció :-)

Miután kifizettem a csoportos jegyet. Elkezdtek utánam özönleni az emberek. A 17-20 év közötti – vélhetően alkalmi nyári munkán lévő - beengedő személyzet láthatóan nem uralta a helyzetet. A pénzárt elhagyva egy árnyas fa alatt megrohamoztak a hordává fejlődött kis csapatom tagjai. Fogalmam sem volt ki fizet mit, hány jegyet, hány embernek. Teljesen elvesztettem a kontrollt, de igyekeztem magabiztosnak látszani és kérdéseket feltenni: „Hány gyerek, hány felnőtt?”. Biztos, ami biztos megkérdeztem, mennyit adjak vissza a nekem átadott bankókból, nehogy valaki becsapva érezze magát, ha hibázok a számolással. Pár száz Ft kerekítési „borravalót” több embertől is kaptam.

A roham lecsengése után kicsit félve summáztam a bevételt. Reménykedtem, hogy nem lesz hiány. Többszöri számolás után hittem csak el, hogy több pénzt kaptam, mint amennyit fizettem a pénztárnál! Hihetetlen, de igaz! Ingyen volt az általam fizetni szándékozott 2 strandbelépő + futotta még jégkrémre és lángosra is.

Az eseményeket rekonstruálva arra a következtetésre jutottam, hogy a bejáratnál kibontakozott kavarodást kihasználva olyanok is besurrantak, akik szándékaim szerint nem voltak a csoportom tagjai, a jegy árát viszont kifizették nekem. Lehet, hogy ez történt, hisz pár száz Ft kerekítési apróból nem jöhetett össze több ezer Ft plusz. De az is lehet, hogy nem jöttek be többen, csak volt, aki teljes árat, vagy közel teljes árat fizetett. Lehet, hogy nem helyes, de végül úgy döntöttem, hogy nem megyek vissza a pénztárhoz befizetni a nálam keletkezett extra bevételt. Úgy érveltem magamban, hogy a visszamenetellel valószínűleg teljesen összezavartam volna a személyzetet és csak a felettesük előtt okoztam volna kellemetlenségeket nekik; vagy magamat kevertem volna bajba...

Már csak apróságnak tűnik, de a garázdálkodásomat még folytattam aznap. Mégpedig azzal, hogy nem tűnt fel (tényleg!), hogy a csúszdákra külön bérletet kell venni. Legalább 2-szer lecsúsztam az összes akkor működő (3, vagy 4) csúszdán, amikor észleltem, hogy egy manus valami állítólagos „csúszda karszalag” után érdeklődik...

2007-ben állítólag megszűnt a csoportos belépő a ráckevei strandon. Viszont örömteli hír, amit az egyik barátom felesége mesélt, hogy a Budapesti Állatkertbe rendszeresen csoportverbuválós kedvezménnyel viszi a csemetéit.

Kerekes István