Oldal nyomtatása

Közgazdaságtan

Állítólag a megvásárolt könyvek 90%-ának még az első fejezetét sem olvassák el soha. Mily meglepő, magam is azok közé tartozom, akik sokkal több könyvet szereznek be, mint amit valaha elolvasnak. (Pedig mennyivel olcsóbb és papírtakarékosabb lenne beiratkozni egy könyvtárba! Csak az a birtoklás iránti mohó vágy ne lenne...)

Időnként végigpásztázom a magyarországi webáruházakat, és szinte szelektálás nélkül megrendelek minden, a polcaimon még nem szereplő, az érdeklődési körömnek megfelelő címet. Egy ilyen alkalommal jutottam hozzá William D. Nordhaus, Paul A. Samuelson szerzőpáros Közgazdaságtan című munkájához.

Bevallom, hogy az egyik „szállítmánnyal" érkező két kartonnyi könyvből nem az elsők között kezdtem nézegetni, mert másokra már előre készültem. De a „Közgazdaságtan" már csak méretével és súlyával is abszolút kitűnt, nem csak a frissen érkezett, de az összes többi könyvem közül is.

Hónapok teltek el ,mire először emeltem ki a vitrines könyvszekrényből. Tömege miatt csak úgy levenni a polcról nem is lehet, ezt valóban emelni kell! Formátuma egyáltalán nem támogatja a strandon, hintaágyon, villamoson, stb. olvasást. (Ha minden nyomtatott könyv így nézne ki, már biztosan elterjedtek volna az e-book olvasó kütyük...) Ezt másként nem is olvasni, be kell illeszteni a napirendbe...

A tartalomjegyzék átolvasása után először a Federal Reserve Bank fejezetnél ütöttem fel. Véleményem szerint korrekten, tényszerűen és tárgyilagosan tárgyalja a témát. Felfedve néhány a rendszerrel kapcsolatos kritikai észrevételt is. Persze ez a könyv nem a népszerű (összeesküvés) elméletek terjesztéséről szól, de ezt nem is vártam. Így ez a fejezet sikeresen alapozta meg bennem a művel kapcsolatos bizalmat.

Tény, hogy Samuleson iskolát teremtő munkásságán közgazdászok nemzedékei nőttek fel. S, ha nem is olvasta minden ma elő közgazdász ezt a könyvet, szinte biztos, hogy olyan könyvekből tanult, amelynek szerzői ebből a kultúrkörből meglehetősen sokat merítettek.

Ha valóban meg akarod érteni a közgazdászok gondolkodását - a kormányzati szereplőktől a bankvezetőkig, a nagyvállalatok döntéshozóitól az EU szakpolitikusokig - akkor nincs mese, barátságba kell kerülnöd Samuelson professzor főművével.

_

 

Közgazdaságtan

Nordhaus, William D.; Samuelson, Paul A.

Akadémiai Kiadó

Eredeti cím : Economics

ISBN : 9630582996

Megjelenés : 2008.

Kötésmód : cérnafűzött kötött

Oldalszám : 764

Méret [mm] : 203 x 282 x 63

Tömeg [g] : 1 680

Paul A. Samuelson Közgazdaságtan című műve - nemzedékek sok nyelven, sok millió példányban olvasható "közgazdaságtani bibliája" - 1948-ban jelent meg először az Amerikai Egyesült Államokban.

Ez a legújabb, hazai kiadvány a tizenhatodik, jubileumi amerikai kiadás alapján készült. A szerzők minden témát aktualizáltak. Tárgyalják a modern mikro- és makroökonómia legújabb eredményeit, részletezik az ezredforduló globalizálódó világának gazdaságpolitikai problémáit, és elemzik az átalakuló, poszt-szocialista országokban lejátszódó gazdasági folyamatokat is. A szakirodalom egyetlen hasonló műve sem nyújt ilyen átfogó képet a közgazdaságtanról.

A könyv különösen hasznos, mert a szerzők az elvont fogalmakat és összefüggéseket a lehető leggyakorlatiasabb módon mutatják be. Így az olvasó össze tudja kapcsolni az elméletet a valóságos gazdasági folyamatokkal, a gazdaságpolitikával, és emellett betekintést nyerhet az Amerikai Egyesült Államok gazdasági életébe, intézményrendszerébe és társadalmi problémáiba is.

A kötet didaktikailag kitűnő felépítésű. Az olvasó számára nagy segítséget nyújtanak a könyv rendkívül illusztratív és sokszor nagyon szellemesen szerkesztett ábrái, emellett az eligazodást és a megértést könnyíti a kislexikon, illetve a név- és tárgymutató.

A könyv közgazdászok és nem közgazdászok, gyakorlati és elméleti szakemberek, diákok és a téma iránt érdeklődők figyelmébe egyaránt ajánlható.

 


Előző oldal: Tőzsdemámor