Oldal nyomtatása

Tőzsdeguruk tündöklése és bukása

Gyakran szoktam találkozni a legkülönbözőbb tisztségeket betöltő közgazdászokkal, pénzügyi, tőzsdei elemzőkkel. A minap az egyik barátom által szervezett rendezvényen volt szerencsém beszélni egy PhD fokozattal büszkélkedő gazdaság-matematikai elemzővel, aki az egyik legnagyobb közép-európai pénzügyi cégnél kvantitatív kereskedési stratégiák fejlesztésével is foglalkozik, azon túl, hogy bizonyos mennyiségű rábízott portfolióval (pl. nyugdíj, privát banki befektetések) is kereskedik.

Ami miatt mindezt leírom, hogy beszélgetésünk során kiderült, hogy PhD fokozattal rendelkező aktív gazdaság-matematikai elemzőként még soha sem halott a Long-Term Capital Management (LTCM) történetéről! Ez egyszerűen felfoghatatlan a számomra! Nem, hogy nem ismerte a történet részleteit, de még csak nem is hallott róla soha!

A javaslatom: különösen, ha matematikai jellegű módszerekkel fürkészed a pénz- és tőkepiacok titkait, akkor kötelező mihamarabb megismerkedned az LTCM történetével. Azonban, ha már más pénzével is kalmárkodsz, akkor azonnal vegyél ki két nap szabadságot, kapcsold ki a telefonodat és olvass!

Faluvégi Balázs kicsit lehúzta ezt a könyvet a saját blogján. Mondván, szerinte jelent meg már jobb könyv is ugyanerről a témáról, igaz az csak angol nyelven.

A magam részéről mindegy, hogy alap szinten a Wikipédiáról tájékozódsz, egyéb cikkeket vagy könyveket olvasol a témáról. De nem ismerni tőzsdésként az LTCM történetét, az nagyobb blamázs, mint amikor anno az iskolai énektanárom azzal (is) járatta le magát a zenekedvelő fiatalok előtt, hogy - egyik osztálytársam kérdésére - a fülem hallatára jelentette ki, hogy soha nem hallott Andrew Lloyd Webber-ről! Ennyi.

_

Tőzsdeguruk tündöklése és bukása

ROGER LOWENSTEIN

Alinea Kiadó, 2007

392 oldal

Kötés: kemény kötés

ISBN: 9789639659131

Súly: 540 gr

ISBN: 9789639659131

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2007

Fordító: VARGA FERENC ANDRÁS


Tapasztalt tőzsdeguruk és Nobel-díjas közgazdászok egy csoportja elhitte, hogy képesek legyőzni a piacot. Úgy gondolták - mint az alkimisták -, hogy a tudás birtokában határtalan vagyonra tehetnek szert. Kezdetben irigyelték őket és minden befektetőt, aki részesedhetett látványos sikereikből. Végül azonban ügyködésük mérlege ezermilliárd dolláros tátongó lyuk a világ pénzügyi rendszerében. A Long-Term Capital Management esete igaz történet a világ egyik legnagyobb pénzügyi bukását okozó elbizakodott, nagyravágyó emberekről. Kötelező olvasmány minden, saját vagy mások pénzét kockáztató befektetőnek.