Oldal nyomtatása

Tőzsdemámor

Gondolkodtál már azon, hogy valójában mennyiben alapulnak tényszerű adatokon az olyan szállóigék, mely szerit a „Tőzsde soha sem felejtett el magasabbra menni, mint a korábbi legmagasabb csúcs" vagy „a részvényeken realizálható hasznok minden 10 éves, 30 éves, stb. periódusban felülmúlják a kötvényhozamokat"?

Miféle okai lehetnek látszólag értelmetlen szárnyalásoknak és zuhanásoknak?

Nagyon elgondolkodtató olvasmány. Szerintem fontos alapmű mindenkinek, aki komolyan gondolkodik a múlt, a jelen és s jövő pénzügyi kérdéseiről. Márpedig ezt ki nem tenné?

A könyv kicsit idejétmúlt abból a szempontból, hogy még a 2000-es válság előtti hurrá optimista (tőzsdemámor) időszakban íródott. A szerző előre figyelmeztetett, hogy a dolgok egyáltalán nem biztos, hogy úgy fognak folytatódni, ahogy akkoriban a legtöbben gondolták.

A könyv hatására olyan új makro és interdiszciplináris elemzési ötletekkel kezdtem foglalkozni, melyek segítenek újszerű nézőpontot felvennem bizonyos kényes helyzetekben. Függetlenül attól, hogy mennyire szeretnél elmélyedni a tőzsde világában, csak ajánlani tudom.

_

Tőzsdemámor

Robert J. Shiller

Kiadó: ALINEA KIADÓ

Oldalak száma: 350

Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Súly: 390 gr

ISBN: 9789639659186

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2007

Fordító: VANGEL TIBOR

A Tőzsdemámor újszerű megközelítésben elemzi a tőzsdei szárnyalásokat, az elmúlt évek nagy árfolyam-emelkedéseit. Segít abban, hogy megértsük, mi befolyásolja a piacokat és a befektetőket, hogyan alakulnak ki és milyenek a spekulációs buborékok. A szerző figyelmeztet, hogy bekövetkezhet az elmúlt években tapasztaltnál jóval gyengébb teljesítmény is, és leírja, hogyan védekezhetünk ez ellen.

 

Ez az elméletileg megalapozott és egyben olvasmányos könyv méltán váltotta ki a szakma elismerését, de nem csak a tőzsde iránt érdeklődőknek hasznos olvasmány. Közelítésmódja az élet más területein is jól használható, hiszen buborékok nemcsak a pénzügyi piacokon léteznek...

A szerző a Yale Egyetem közgazdaságtan-professzora, 1996-ban elnyerte a Paul A. Samuelson díjat. A Tőzsdemámor (Irrational Exuberance) című könyve eddig 13 nyelven jelent meg.


Vélemények a könyvről

"... Tanulságos olvasmány, és bár arra ez a könyv sem ad választ, hogyan kereshetünk egymillió dollárt gyorsan a tőzsdén, arról talán meggyőz, hogy ezen nem is érdemes gondolkodni."

Jaksity György, A pénz természete című könyv szerzője,
a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója

 

"Azt üzeni a befektetőknek, legyenek bölcsek és ügyeljenek portfoliójuk kellő diverzifikálására. Tegyenek félre többet, és ne számítsanak arra, hogy az elmúlt évtizedek két számjegyű árfolyam-nyereségei nyugdíjas éveikig fennmaradnak."

Burton G. Malkiel, a Bolyongás a Wall Streeten című könyv szerzője
The Wall Street Journal