Oldal nyomtatása

Korábbi híreink

Biztos, hogy tudni akarod?


Te is érezted már, hogy a túl sok információ inkább csak összezavart, mintsem segített volna? Vagy érezted-e már azt, hogy annyira sok információt kellene bevinned a fejedbe, hogy megértsd a világot, hogy arra egy egész élet sem elegendő? Az információs kornak is megvannak a maga kihívásai, ezek leküzdéséhez szeretnénk segítséget nyújtani...

Rovat: Közlemények
Beküldte: Faragó Ákos

"Kézenfekvő, hogy mit emészt fel az információ: befogadóinak a figyelmét. Következésképpen az információbőség figyelemhiányhoz, valamint annak szükségéhez vezet, hogy a meglévő figyelmet hatékonyan osszuk meg a túlzott bővelkedő információforrások között, amelyek felemészthetik azt."

Herbert Simon, közgazdasági Nobel-emlékdíjas

Ugye Te is érezted már néha úgy, hogy a túl sok információ inkább csak összezavart, mintsem segített volna? Vagy érezted-e már azt, hogy annyira sok információt kellene bevinned a fejedbe, hogy megértsd a világot, hogy arra egy "egész élet" sem elegendő?


1. A kihívások egyik köre abból ered, hogy túlságosan sok információt kapunk nap, mint nap. Sok időt és energiát emészt fel az, hogy megszűrjük ezeket az indormációkat, és csak azokat tároljuk el, amik számunkra fontosak, és amiből a jövőben gyakorlati hasznunk lesz. Azt javasolom Neked, hogy fejleszd ki magadban a szelektív tudatlanság képességét. A tudatlanság gyakran áldás, ám egyben gyakorlatias dolog is. Okvetlenül szükséges, hogy megtanuld figyelmen kívül hagyni vagy átirányítani mindazokat az információkat és zavaró tényezőket, amelyek nem aktuálisak, nem fontosak, és nincs gyakorlati értékük.

Ehhez az első lépés az alacsony információtartalmú diéta kialakítása és megtartása. Ahogy napjaink embere egyszerre fogyaszt túl sok kalóriát és üres kalóriákat, éppúgy az információ-feldolgozók is túlzott mennyiségű és nem megfelelő forrásokból származó információkkal tömik magukat. Az információk zöme időrabló, negatív, nem bír fontossággal a céljaid szempontjából, és kívül esik a befolyásodon. Vizsgálj meg bármely információt, amelyet ma olvastál vagy hallottál, és mondd azt, hogy nem igaz rá legalább két tulajdonság a felsorolt négyből! Persze, ha Cashflow játékot játszol, fejleszted önmagadat, tanulsz, az itt rögzített információkra ezek az állítások nem igazak. A lényeg, hogy csökkentsd le az információ mennyiségét, és a minőségre fókuszálj!

 

2. A kihívások második köre abból származik, hogy még ha meg is szűröd a bejövő információkat, akkor is annyi mindent kellene elolvasnod, meghallgatnod és megnézned, hogy arra gyakorlatilag elmenne a teljes szabadidőd, és nem érnél a végére. Az olvasásod sebességének a növeléséhez szeretnénk négy, a gyakorlatban bevált egyszerű módszerrel segítséget nyújtani.

- Egy toll vagy az ujjad segítségével kövesd a sorokat alulról, miközben a lehető legnagyobb sebességgel olvasol! Az olvasás ugráló pillanatfelvételek sorozata, és a vizuális iránymutató használata megakadályozza a hátramozdulást.

- Minden sort az elejétől számított harmadik szóra fókuszálva kezdj, és a végétől számított harmadik szóra fókuszálva fejezz be! Ezzel a perifériás látásodat is felhasználod, amit másként a margókra pocsékolsz el.

- Mihelyt a 2. pontban írt technika már jól megy, próbálj meg csak két "pillanatfelvételt készíteni" soronként, mégpedig az első és az utolsó behúzott szón!

- Gyakorold az olvasást öt oldalon keresztül a fenti három módszerrel úgy, hogy a sebességed a szövegértéshez túl gyors legyen, majd térj vissza a kényelmes olvasósebességedhez! Ezzel fokozod a felfogóképességedet, és újraszabályozod a sebességhatárodat.

Gyors olvasást kívánok! :-)

 

Dr. Cashflow