Oldal nyomtatása

Korábbi híreink

Leteszteltük az online Cashflow játékot


Ingyen kipróbálhatod Te is, bár az előnyök sokaságát figyelembe véve az élő játékok jobbnak bizonyulnak.

Rovat: Közlemények
Beküldte: Kerekes István

Az online Cashflow 101 játékot a richdad.com weboldalon lehet kipróbálni (regisztrációt követően), angol nyelven. Technikai feltétel a viszonylag modern számítógép és a jó minőségű internet hozzáférés, hogy a flash technológiával kialakított játék ne akadozzon. A kipróbálásához új programot nem kell telepíteni a gépre, mert az böngészőből futtatható.

Látszik, hogy a fejlesztők sokat dolgoztak az online verzión, és sok ötletet vettek át a korábban PC-re elérhető Cashflow e-game játék átiratból. Az online felületre belépve az asztalválasztó felületen találod magad, ahol kiválaszthatod, hogy kikkel szeretnél játszani. Lehet választani gépi, valamint élő játékostársakat is. A többi játékost kicsit nehezen lehet áttekinteni, de van egy chat ablak, amelyen keresztül lehet üzeneteket váltani a játékosokkal. A chat ablak kis mérete miatt komolyabb beszélgetések kialakulásának az esélye szinte nulla. Eddigi játéktapasztalatok alapján az üzenetváltás az érzelmek kifejezésére korlátozódik.

A saját könyvelést a jobb alsó sarokban lévő „BANK” feliratú gombról lehet elérni. A könyvelést teljesen automatikusan vezeti a program. Ez egyrészt rendkívül kényelmes, másrészt az ember nem is figyel rá annyira, nem ismeri meg, nem gyakorolja úgy a használatát, mint egy élő játékon.

Nyilvánvaló előnye az online Cashflow játéknak az ingyenesség mellett, hogy bármikor bárhonnan játszható. Nem kell kimozdulni az otthon melegéből, hogy az ember barátoknál játsszon, vagy egy szervezett Cashflow játékon részt vegyen.

Ami igazán nem életszerű viszont az az, hogy a program korlátlan mértékű hitelt ad, havi 10%-os (uzsora)kamatra. És ha netán a játékos emiatt csődbe megy, akkor 2 körből kimarad, de egyébként utána lehet tovább játszani (és nem vesznek el pl. a játékos ingatlanjai). A CashflowTársas által szervezett élő Cashflow játékokon mi ennél sokkal valósághűbb (magyar) keretek között játszunk, annak érdekében, hogy minél több, kint az életben is használható tudást adjunk át.

Nincs lehetőség továbbá online játék esetén komolyabb együttműködésre a játékosok között. Így nem alakulhatnak ki azok a rendkívül tanulságos konfliktushelyzetek sem, amelyek sok élő játékot oly emlékezetessé tesznek.

Az online játéknak nincs moderátora. Kezdő játékosok könnyen el tudnak benne veszni, nem tudnak kérdéseket feltenni a játékvezetőnek, és a játék végén nincs lehetőség a többiekkel megbeszélni a tapasztalatokat. A CashflowTársas által szervezett játékok végén a levezető beszélgetés a játék értékes és szerves része. Ezeken a beszélgetéseken vezetjük le a játék hevében esetleg felgyülemlett feszültséget, elmélkedünk azon, hogy ki mit tett volna másként. Azért hogy mindenki levethesse a játékban felvett szerepét és jó érzésekkel térjen haza.

 

  élő Cashflow játék
(CashflowTársas)
online Cashflow játék (richdad.com)
nyelv magyar (de igény esetén angol vagy német nyelven is) + angol  
moderátor van + nincs  
kell fizetni igen   nem +
bárhol, bármikor nem   igen ++
fogalmak elmagyarázása igen + korlátozott  
kérdezési lehetőség játékvezetőtől és játékosoktól is ++ csak chat-en  játékosoktól  +
könyvelés a játékvezető elmagyarázza és segít, hogy hogyan vezesd + program végzi, így nem látni át  
hitelfelvétel moderátor bírálja el + korlátlan, automatikus  
megértést segítő kérdések vannak + nincsenek  
levezető beszélgetés van + nincs  
együttműködési lehetőség szabadon ++ korlátozott  +
újító ötletek megvalósítása moderátor elbírálása alapján + nincs  
mindent lehet, amit az életben is lehet igen ++ nem  
Összes előny: 14 5


Összességében az élő játék változatosabb, kreatívabb, mozgalmasabb, ugyanakkor a moderátor jelenléte miatt sokkal érthetőbb, mint a jelenlegi online változat. Ettől függetlenül az online játékot is ajánljuk minden angolul tudó, felfedező lelkületű játékosnak!

Ha esetleg nem tetszene az online verzió, ne ess kétségbe! A CashflowTársas élő játékait sokkal jobban fogod élvezni és több alkalmazható tudás is fog rád ragadni!

Várunk Téged is!